6 TIPS voor brandveiligheid in de keuken!

Ben jij een hobbykok die af en toe de Jeroen Meus in jezelf loslaat? Of sta je elke dag achter de potten voor een doordeweekse maaltijd? Hoe vaak je ook in de keuken staat, brandveiligheid is uiterst belangrijk.

Met deze 6 tips vermijd je heel wat onheil.

Hou een branddeken in de buurt

De keuken is één van de plaatsen waar een branddeken echt niet mag ontbreken. Het is immers prima geschikt om kleinere brandjes meteen zelf te blussen doordat het deken de toevoer van zuurstof kan stoppen. Hou dus een branddeken in de buurt in jouw keuken. Belangrijk is wel dat je het op een correcte manier gebruikt.

Opgelet met de friteuse

De friteuse verdient de nodige aandacht. Brand in een friteuse kan immers serieuze gevolgen hebben. Ververs het vet geregeld, zowat na tien baksessies. En laat je toestel nooit onbewaakt achter. Zorg ook voor een veilige plaats en hou kinderen en huisdieren uit de buurt. Ontstaat er toch brand in de friteuse? Gebruik nooit water, maar wel een branddeken. Laat de friteuse staan en bel sowieso de brandweer voor je het branddeken van de friteuse haalt.

Laat geen brandbaar materiaal rondslingeren

Servetten, kookboeken, verpakkingen, tafelkleden,…: je associeert het niet meteen met brand, maar in de buurt van een vlam vormen deze dingen een risico op brand. Of je nu kookt op een gasvuur, kaarsen op tafel zet of gaat fonduen: hou brandbaar materiaal altijd op een veilige afstand.

Opgelet met toestellen uit grootmoeders tijd

De broodrooster van je oma kan best retro zijn. En een wafelijzer gebruik je toch maar twee keer per jaar, waarom dan investeren in een nieuw toestel? Maar let toch maar op met oude elektrotoestellen. Ze zijn niet altijd meer zo brandveilig.

Hou toestellen proper

Opgehoopt vet in de dampkap, een hoop broodkruimels in de broodrooster,…: je vermijdt dat soort toestanden best. Het is niet alleen onhygiënisch, zo vergroot je ook het risico op brand.

Gebruik de microgolfoven zoals het hoort

Niet elk voorwerp kan je in de microgolfoven plaatsen. Ga dus zeker na of een potje, schaal of deksel bestand is tegen de microgolfoven. Sluit ook het voedsel dat je opwarmt niet hermetisch af, maar zorg dat de stoom kan ontsnappen.

Nog meer tips voor een brandveilige keuken? Raadpleeg deze folder van de federale overheid.

Contacteer ons gerust voor meer info over brandveiligheid.